Zastosowanie diety:
- w hiperlipidemii
- w miażdżycy
- w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca
Charakterystyka diety:
W diecie tej należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów
tłuszczowych i zastąpić je kwasami tłuszczowymi wielo- i jednonienasyconymi.
Tłuszcze dostarczają około 25-30% energii, przy czym ważny jest dobór i właściwe
proporcje pomiędzy różnymi kwasami tłuszczowymi. Należy korzystać z różnych
olejów zawierających duże ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych oraz miękkich margaryn. Najmniej kwasów nasyconych ma olej
rzepakowy. W jadłospisie należy uwzględnić także ryby morskie. Wykluczeniu
podlegają tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa,
wędliny, sery i drób (gęsi i kaczki). Chudy drób należy spożywać bez skóry.
Ograniczyć należy sól kuchenną oraz produkty bogate w cholesterol - żółtka jaj,
podroby, śmietana. Ilość cholesterolu nie powinna przekraczać 200-300 mg/dobę.
Podstawowa wartość energetyczna tej diety to 2000 kcal,
którą można modyfikować w zależności od stanu pacjenta. Białko zaleca się w
ilości 1g/kg masy ciała. Cukry proste zawarte w warzywach i owocach nie powinny
dostarczać więcej niż 10% energii. Ilość błonnika powinna wynosić 30-40 g. Dieta
ta powinna zawierać co najmniej 700 g warzyw i owoców, zwłaszcza tych bogatych
w przeciwutleniacze. Należy uwzględnić większe ilości potasu, magnezu, wapnia i
selenu w diecie.
Najlepiej jest potrawy gotować, przyrządzać na parze lub
dusić bez użycia tłuszczu. Do potraw na bazie jajek należy dodawać tylko białko
jaja.
Założenia dla diety:
- Energia 2000 kcal
- Białko ogółem 75-80 g
- Białko zwierzęce 45 g
- Tłuszcz 60 g
- Węglowodany przyswajalne 290 g
- Błonnik pokarmowy > 35 g
- Wapń 0,9 g
- Żelazo 13 mg
- Witamina A 750 ug
- Witamina B1 1,7 mg
- Witamina B2 2 mg
- Witamina C > 70 mg