Wpisz szukane wyrażenie

Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych


Zastosowanie diety:

- w hiperlipidemii
- w miażdżycy
- w profilaktyce niedokrwiennej choroby serca

Charakterystyka diety:

W diecie tej należy ograniczyć spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i zastąpić je kwasami tłuszczowymi wielo- i jednonienasyconymi. Tłuszcze dostarczają około 25-30% energii, przy czym ważny jest dobór i właściwe proporcje pomiędzy różnymi kwasami tłuszczowymi. Należy korzystać z różnych olejów zawierających duże ilości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz miękkich margaryn. Najmniej kwasów nasyconych ma olej rzepakowy. W jadłospisie należy uwzględnić także ryby morskie. Wykluczeniu podlegają tłuszcze zwierzęce, takie jak smalec, słonina, boczek, tłuste mięsa, wędliny, sery i drób (gęsi i kaczki). Chudy drób należy spożywać bez skóry. Ograniczyć należy sól kuchenną oraz produkty bogate w cholesterol - żółtka jaj, podroby, śmietana. Ilość cholesterolu nie powinna przekraczać 200-300 mg/dobę.
Podstawowa wartość energetyczna tej diety to 2000 kcal, którą można modyfikować w zależności od stanu pacjenta. Białko zaleca się w ilości 1g/kg masy ciała. Cukry proste zawarte w warzywach i owocach nie powinny dostarczać więcej niż 10% energii. Ilość błonnika powinna wynosić 30-40 g. Dieta ta powinna zawierać co najmniej 700 g warzyw i owoców, zwłaszcza tych bogatych w przeciwutleniacze. Należy uwzględnić większe ilości potasu, magnezu, wapnia i selenu w diecie.
Najlepiej jest potrawy gotować, przyrządzać na parze lub dusić bez użycia tłuszczu. Do potraw na bazie jajek należy dodawać tylko białko jaja.

Założenia dla diety:

  • Energia                                     2000 kcal
  • Białko ogółem                          75-80 g
  • Białko zwierzęce                      45 g
  • Tłuszcz                                     60 g
  • Węglowodany przyswajalne     290 g
  • Błonnik pokarmowy                 > 35 g
  • Wapń                                      0,9 g
  • Żelazo                                     13 mg
  • Witamina A                             750 ug
  • Witamina B1                           1,7 mg
  • Witamina B2                           2 mg
  • Witamina C                             > 70 mg