Witaminy należą do związków
niezbędnych, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam syntetyzować, a nawet
jeśli, to w bardzo niewielkich ilościach.
Pełnią funkcję regulacyjną, są konieczne do utrzymania prawidłowej czynności komórek, biorą udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Nazwa witamin pochodzi od słowa vita, czyli życie. Już niedobór jednej z witamin może być dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
W żywności mogą występować w postaci aktywnej lub jako prowitaminy, które dopiero w organizmie przechodzą w aktywną formę.
Pełnią funkcję regulacyjną, są konieczne do utrzymania prawidłowej czynności komórek, biorą udział w wielu procesach biochemicznych zachodzących w naszym ciele. Nazwa witamin pochodzi od słowa vita, czyli życie. Już niedobór jednej z witamin może być dużym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
W żywności mogą występować w postaci aktywnej lub jako prowitaminy, które dopiero w organizmie przechodzą w aktywną formę.
Witaminy możemy
podzielić na takie, które są rozpuszczalne w wodzie i takie, które rozpuszczają
się w tłuszczach. Witaminy należące do
pierwszej grupy zwykle nie mogą być magazynowane i muszą być dostarczane z
pożywieniem codzienne. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są magazynowane,
najczęściej w wątrobie lub tkance tłuszczowej, a ich zapas może wystarczyć
zwykle na kilka do kilkunastu tygodni.
Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
Witamina C (kwas askorbinowy)
Funkcje:
- bierze udział w
reakcjach oksydoredukcyjnych, odgrywa istotną rolę w metabolizmie aminokwasów,
syntezie hormonów steroidowych, melanin, amin katecholowych,
- niezbędna w wytwarzaniu kolagenu (istotna w walce z cellulitem), chrząstek, kości oraz substancji uszczelniającej śródbłonek naczyń włosowatych,
- zwiększa odporność organizm,
- niezbędna w wytwarzaniu kolagenu (istotna w walce z cellulitem), chrząstek, kości oraz substancji uszczelniającej śródbłonek naczyń włosowatych,
- zwiększa odporność organizm,
- ułatwia
wchłanianie żelaza,
- chroni organizm
przed działaniem wolnych rodników, nadtlenków lipidowych i innych toksycznych
substancji,
- poprawia
metabolizm lipidów.
Skutki niedoboru
- szybkie męczenie
się, apatia, brak łaknienia,
- zaburzenia w
przemianie kwasów tłuszczowych,
- bóle stawowo-mięśniowe,
- bóle stawowo-mięśniowe,
- osłabienie
naczyń włosowatych,
- szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zębów),
- awitaminoza prowadzi do anemii i osłabienia odporności.
- szkorbut (krwawienie dziąseł, wypadanie zębów),
- awitaminoza prowadzi do anemii i osłabienia odporności.
Skutki
przedawkowania
- zakwaszenie moczu, sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej,
- może zaburzać pracę układu pokarmowego.
- zakwaszenie moczu, sprzyja powstawaniu kamicy nerkowej,
- może zaburzać pracę układu pokarmowego.
Źródła w
pożywieniu
- owoce dzikiej róży, cytrusy, nać pietruszki, warzywa kapustne, papryka, ziemniaki, chrzan, pomidory.
- owoce dzikiej róży, cytrusy, nać pietruszki, warzywa kapustne, papryka, ziemniaki, chrzan, pomidory.
Wrażliwość na warunki
przechowywania i sposób przygotowania
Należy do najmniej
trwałych witamin. Jest wrażliwa na działanie tlenu i promieni ultrafioletowych,
wysokie temperatury, środowisko zasadowe. Podczas gotowania i duszenia tracimy
do 75% tej witaminy. Natomiast dobrze znosi zamrażanie.
Witamina B1 (tiamina)
Funkcje
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Zapotrzebowanie na tiaminę zależne jest od ilości spożywanych węglowodanów - im więcej ich w naszej diecie, tym więcej witaminy B1 potrzebujemy,
- bierze udział w metabolizmie węglowodanów. Zapotrzebowanie na tiaminę zależne jest od ilości spożywanych węglowodanów - im więcej ich w naszej diecie, tym więcej witaminy B1 potrzebujemy,
- wspomaga proces
wzrostu,
- składnik
tkankowych układów enzymatycznych,
- przyśpiesza
gojenie się ran i łagodzi ból,
- wpływa na pracę
układu krwionośnego,
- odgrywa istotną
rolę w czynnościach i regeneracji układu nerwowego, wzmaga czynność
acetylocholiny, hamuje esterazę cholinową, pobudza wydzielanie hormonów
gonadotropowych.
Skutki niedoboru
- prowadzi do choroby beri-beri (zaburzenia w układzie nerwowym i mięśniowym),
- prowadzi do choroby beri-beri (zaburzenia w układzie nerwowym i mięśniowym),
- zaburzenia
pamięci, koncentracji, chwiejność emocjonalna,
- niewydolność
krążenia (tachykardia, obrzęki kończyn),
- upośledza wydzielanie soku żołądkowego wywołując zaburzenia w trawieniu i przyswajaniu.
- upośledza wydzielanie soku żołądkowego wywołując zaburzenia w trawieniu i przyswajaniu.
Skutki
przedawkowania
Nie została
oznaczona maksymalna bezpieczna dawka i rzadko obserwuje się objawy przedawkowania:
- zawroty głowy,
- drżenie mięśni,
- zaburzenia rytmu
serca,
- reakcje
alergiczne.
Źródła w
pożywieniu
- drożdże piwowarskie, otręby, pieczywo
razowe, płatki owsiane, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, mięso,
mleko, jaja, orzechy. Dodatkowo w niewielkich ilościach wytwarzana jest przez
bakterie znajdujące się w naszym przewodzie pokarmowym.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Jest wrażliwa na
działanie wysokiej temperatury w środowisku obojętnym i zasadowym. Niszczą ją
substancje zawarte w kawie i herbacie. W czasie obróbki kulinarnej straty mogą
sięgać do 50%.
Witamina B2 (ryboflawina)
Funkcje
- bierze udział w
procesach utleniania i redukcji, jest koenzymem enzymów oddechowych,
- istotną rolę odgrywa w funkcjonowaniu wzroku,
- istotną rolę odgrywa w funkcjonowaniu wzroku,
- uczestniczy w
metabolizmie aminokwasów i lipidów,
- współuczestniczy z
witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych,
śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry,
- niezbędna do
prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego.
Skutki niedoboru
- powoduje tzw. zajady w kącikach ust, łojotok skóry,
- łzawienie, światłowstręt, zapalenie tęczówki oka,
- powoduje tzw. zajady w kącikach ust, łojotok skóry,
- łzawienie, światłowstręt, zapalenie tęczówki oka,
- brak
koncentracji, zawroty głowy, bezsenność,
- zaburzenia oddechowe.
- zaburzenia oddechowe.
Skutki przedawkowania
Nie została
oznaczona maksymalna bezpieczna dawka i rzadko obserwuje się objawy
przedawkowania, mogą wystąpić nudności i wymioty.
Źródła w
pożywieniu
- mleko i jego przetwory,jaja, produkty zbożowe gruboziarniste, drożdże piwowarskie, wątroba, w mniejszych ilościach w warzywach zielonych i owocach.
Podobnie jak witamina B1 może być w niewielkich ilościach syntetyzowana przez florę bakteryjną jelita.
- mleko i jego przetwory,jaja, produkty zbożowe gruboziarniste, drożdże piwowarskie, wątroba, w mniejszych ilościach w warzywach zielonych i owocach.
Podobnie jak witamina B1 może być w niewielkich ilościach syntetyzowana przez florę bakteryjną jelita.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Pod wpływem
światła słonecznego ulega zniszczeniu w około 50%. Odporna na wysokie
temperatury.
Witamina B6 (pirydoksyna)
Funkcje
-jest koenzymem
występującym w 50 enzymach,
- bierze udział w metabolizmie aminokwasów. Zapotrzebowanie zależy od ilości białka w diecie, im więcej tym większe zapotrzebowanie na tę witaminę,
- bierze udział w metabolizmie aminokwasów. Zapotrzebowanie zależy od ilości białka w diecie, im więcej tym większe zapotrzebowanie na tę witaminę,
- zwiększa
odporność organizmu, bierze udział w tworzeniu przeciwciał,
- katalizuje proces tworzenia niacyny z tryptofanu,
- konieczna do syntezy adrenaliny i serotoniny.
- katalizuje proces tworzenia niacyny z tryptofanu,
- konieczna do syntezy adrenaliny i serotoniny.
Skutki niedoboru
- pobudliwość nerwowa, drętwienie rąk, stóp,
- zmiany skórne,
- wypadanie włosów,
- zwiększona podatność na infekcje,
- anemia.
- pobudliwość nerwowa, drętwienie rąk, stóp,
- zmiany skórne,
- wypadanie włosów,
- zwiększona podatność na infekcje,
- anemia.
Skutki
przedawkowania
- zaburzenia ze strony układu nerwowego, bezsenność, męczące sny.
- zaburzenia ze strony układu nerwowego, bezsenność, męczące sny.
Źródła w
pożywieniu
- drożdże, kiełki pszenicy, otręby, nasiona roślin strączkowych, orzechy, wieprzowina, mleko, jaja.
W niewielkim stopniu wytwarzana przez florę przewodu pokarmowego.
Czynniki takie jak stres, miesiączka, ciąża, niewydolność serca, podeszły wiek, zbyt niski poziom cukru we krwi, zażywanie pigułek antykoncepcyjnych znacznie zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6.
- drożdże, kiełki pszenicy, otręby, nasiona roślin strączkowych, orzechy, wieprzowina, mleko, jaja.
W niewielkim stopniu wytwarzana przez florę przewodu pokarmowego.
Czynniki takie jak stres, miesiączka, ciąża, niewydolność serca, podeszły wiek, zbyt niski poziom cukru we krwi, zażywanie pigułek antykoncepcyjnych znacznie zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Podczas obróbki
kulinarnej straty witaminy B6 mogą sięgać 50%. Wrażliwa na wysoką temperaturę.
Witamina PP (niacyna)
Funkcje
- bierze udział w
utlenianiu komórkowym,
- uczestniczy w
metabolizmie białek, tłuszczów, węglowodanów.
- uczestniczy w
regulacji poziomu cukru we krwi,
- utrzymuje w
prawidłowym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i nerwowego,
- usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic,
- usuwa nadmiar cholesterolu z tętnic,
- wpływa na lepsze
funkcjonowanie mózgu, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne.
Skutki niedoboru
- prowadzi do rozwoju pelagry (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne, biegunka, bezsenność, drżenie rąk),
- prowadzi do rozwoju pelagry (zapalenie skóry, zaburzenia psychiczne, biegunka, bezsenność, drżenie rąk),
- zaburzenia w
metabolizmie węglowodanów.
Skutki
przedawkowania
- arytmia serca,
- uszkodzenie
wątroby,
- dolegliwości
skórne.
Źródła w
pożywieniu
- drożdże, mięso, ryby, warzywa strączkowe, otręby pszenne, mniejszych ilościach w pieczywie, warzywach, owocach i mleku.
W dużym stopniu wytwarzana jest w jelicie przez naszą florę bakteryjną z tryptofanu. Źródłem tryptofanu jest mięso.
- drożdże, mięso, ryby, warzywa strączkowe, otręby pszenne, mniejszych ilościach w pieczywie, warzywach, owocach i mleku.
W dużym stopniu wytwarzana jest w jelicie przez naszą florę bakteryjną z tryptofanu. Źródłem tryptofanu jest mięso.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Odporna na warunki
przechowywania i obróbkę kulinarną.
Witamina B12 (kobalamina)
Funkcje
- niezbędna do
tworzenia krwinek czerwonych i białek, zapobiega anemii złośliwej,
- bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów i białek szpiku,
- odgrywa rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów,
- bierze udział w syntezie DNA, aminokwasów i białek szpiku,
- odgrywa rolę w przemianie węglowodanów i tłuszczów,
- bierze udział w przemianie kwasu foliowego
do biologicznie aktywnego tetrahydrofolianu,
- konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.
- konieczna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i pokarmowego.
Skutki niedoboru
- pierwszymi objawami mogą być utrzymujące się rozdrażnienie,zmęczenie, depresja, drętwienie rąk i nóg, niemiły zapach ciała, trudności z chodzeniem, jąkanie się, stany zapalne ust,
- pierwszymi objawami mogą być utrzymujące się rozdrażnienie,zmęczenie, depresja, drętwienie rąk i nóg, niemiły zapach ciała, trudności z chodzeniem, jąkanie się, stany zapalne ust,
- zahamowanie
dojrzewania i namnażania komórek, przede wszystkim czerwonych krwinek, prowadzi
do anemii złośliwej,
- zmiany zwyrodnieniowe błony przewodu pokarmowego,
- zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych,
- zmiany zwyrodnieniowe błony przewodu pokarmowego,
- zmiany zwyrodnieniowe rdzenia kręgowego i nerwów obwodowych,
Niedobór dość często występuje u wegetarian.
Skutki
przedawkowania
Przy bardzo dużych
dawkach mogą wystąpić reakcje alergiczne.
Źródła w
pożywieniu - podroby - wątroba i nerki, w mniejszych ilościach w mięsie, mleku
i produktach mlecznych, w żółtku jaja.
W większych
dawkach jest potrzebna w chorobach Addisona i Biermera, anemii, zapaleniu
wielonerwowym, w schorzeniach wątroby.
Kwas foliowy
Funkcje
- niezbędny do
prawidłowego funkcjonowanie układu krwiotwórczego,
- uczestniczy w
syntezie puryn, pirymidyn i niektórych aminokwasów,
- bierze udział w
procesie podziału komórki,
- reguluje procesy
metaboliczne.
Skutki niedoboru
- hamuje procesy wzrostu
i namnażania się komórek,
- wywołuje
zaburzenia czynności szpiku, prowadzi do anemii,
- może wywołać zmiany w układzie nerwowym (nadpopudliwość i trudności w zasypianiu),
- może wywołać zmiany w układzie nerwowym (nadpopudliwość i trudności w zasypianiu),
- Osłabienie wchłaniania substancji
pokarmowych z przewodu pokarmowego,
- powoduje ciężkie
zaburzenia rozwojowe u płodu .
Skutki
przedawkowania
- zaburzenia układu
nerwowego i pokarmowego,
- mogą wystąpić
reakcje alergiczne.
Źródła w
pożywieniu
- warzywa liściaste, takie jak szpinak,
sałata, nać pietruszki), brokuły, cytrusy, drożdże, mięso, żółte sery.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Kwas foliowy jest
wrażliwy na działanie wysokiej temperatury i światła. Ulega rozkładowi pod
wpływem długotrwałej obróbki cieplnej. Podczas przechowywania jego straty
wynoszą około 50%.
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witamina A
Funkcje
- niezbędna w
procesie widzenia,
- zapewnia prawidłową czynność nabłonka skóry, błon śluzowych,
- zapobiega zakażeniom skóry, przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, moczowych, rodnych,
- wzmacnia układ immunologiczny,
- reguluje procesy tworzenia się nowych komórek,
- bierze udział w przemianach lipidów, hormonów.
- zapewnia prawidłową czynność nabłonka skóry, błon śluzowych,
- zapobiega zakażeniom skóry, przewodu pokarmowego, dróg oddechowych, moczowych, rodnych,
- wzmacnia układ immunologiczny,
- reguluje procesy tworzenia się nowych komórek,
- bierze udział w przemianach lipidów, hormonów.
- B-karoten
zaliczany jest do przeciwutleniaczy.
Skutki niedoboru
- suchość spojówki, rogówki oka, zapalenia brzegów powiek, niedowidzenie o zmierzchu, długotrwały deficyt może doprowadzić do dużego upośledzenia wzroku, a nawet ślepoty,
- suchość spojówki, rogówki oka, zapalenia brzegów powiek, niedowidzenie o zmierzchu, długotrwały deficyt może doprowadzić do dużego upośledzenia wzroku, a nawet ślepoty,
- u dzieci
niedobór często objawia się słabym wzrostem,
- powoduje suchość
i rogowacenie skóry, wysychanie nabłonka błon śluzowych przewodu oddechowego, pokarmowego,
moczowo-płciowego.
Skutki
przedawkowania
- zaburzenia ze
strony układu pokarmowego,
- zmiany
zabarwienia skóry,
- powiększenie
wątroby i śledziony,
- wypadanie włosów
i suchość skóry.
Źródła w
pożywieniu
witaminy A - produkty pochodzenia zwierzęcego,
głównie tran, wątroba, pełnotłuste mleko, sery, śmietana, żółtka jaj,
wzbogacane margaryny.
β - karotenu -
marchew, dynia, czerwona papryka, nać pietruszki, groszek zielony, szpinak,
koperek, morele.
Wchłanianie
zarówno witaminy A jak i β - karotenu zależne jest od obecności tłuszczu w
pożywieniu.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Jest witaminą dość
trwałą. Do strat dochodzi w wysokich temperaturach (smażenie, długotrwałe
gotowanie). Do rozkładu witaminy A dochodzi podczas jełczenia masła.
Witamina D
Funkcje
- niezbędna do
funkcjonowania układu kostnego,
- wspomaga resorpcję wapnia i fosforanów,
- istotna rola w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
- wspomaga resorpcję wapnia i fosforanów,
- istotna rola w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej,
- pośrednio wpływa
na przewodzenie nerwowe i prawidłową pracę serca,
- wzmacnia system odpornościowy.
- wzmacnia system odpornościowy.
Skutki niedoboru
- u dzieci powoduje krzywicę, u dorosłych odwapnienie kości, u osób starszych osteoporozę i zniekształcenie kości.
- u dzieci powoduje krzywicę, u dorosłych odwapnienie kości, u osób starszych osteoporozę i zniekształcenie kości.
Skutki
przedawkowania
- złe samopoczucie, zmęczenie, ból głowy, ból brzucha,
- zwiększone stężenie wapnia, który odkłada się w wątrobie, nerkach, płucach, sercu, prowadzi do nieodwracalnych zmian w sercu i kamicy nerkowej.
- złe samopoczucie, zmęczenie, ból głowy, ból brzucha,
- zwiększone stężenie wapnia, który odkłada się w wątrobie, nerkach, płucach, sercu, prowadzi do nieodwracalnych zmian w sercu i kamicy nerkowej.
Źródła w
pożywieniu
- 80% witaminy D organizm czerpie z syntezy zachodzącej w skórze. W pożywieniu niewielkie ilości znajdują się w produktach nabiałowych, jajach, tłustych rybach, wzbogacanych margarynach. Wchłaniana jest w obecności kwasów żółciowych, tłuszczowych, triglicerydów.
- 80% witaminy D organizm czerpie z syntezy zachodzącej w skórze. W pożywieniu niewielkie ilości znajdują się w produktach nabiałowych, jajach, tłustych rybach, wzbogacanych margarynach. Wchłaniana jest w obecności kwasów żółciowych, tłuszczowych, triglicerydów.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Jest odporna na
działanie wysokiej temperatury. Zniszczeniu ulega pod wpływem silnego światła
słonecznego.
Witamina E
Funkcje
- pełni rolę
przeciwutleniacza - zapobiega miażdżycy, nowotworom, starzeniu się organizmu,
- wpływa na czynność gruczołów wewnętrznego wydzielania,
- zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- zapobiega niepłodności.
- wpływa na czynność gruczołów wewnętrznego wydzielania,
- zapobiega stłuszczeniu wątroby,
- zapobiega niepłodności.
Skutki niedoboru
- zmiany zwyrodnieniowe w przysadce mózgowej, przez co zmniejsza się wydzielanie hormonu gonadotropowego powodując zaburzenia w płodności,
- niedokrwistość hemolityczna,
- zmiany zwyrodnieniowe w przysadce mózgowej, przez co zmniejsza się wydzielanie hormonu gonadotropowego powodując zaburzenia w płodności,
- niedokrwistość hemolityczna,
- zwiększone
ryzyko chorób układu krążenia,
- porażenie mięśni,
- porażenie mięśni,
- pogorszenie
wzroku,
- zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym.
- zmiany zwyrodnieniowe w układzie nerwowym.
Skutki
przedawkowania
- zmęczenie, ból
głowy, osłabienie mięśni, zaburzenia widzenia
Źródła w
pożywieniu
- oleje roślinne, wzbogacane margaryny,
kiełki, głównie pszenicy, warzywa liściaste, kukurydza, żółtko jaja, pełne
mleko.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Wrażliwa na
działanie tlenu, światło słoneczne oraz długie przechowywanie nawet w stanie
zamrożenia.
Witamina K
Funkcje
- niezbędna do
tworzenia czynników krzepliwości krwi, wykazuje działanie przeciwkrwotoczne ,
- utrzymywanie
prawidłowej struktury kości, uczestniczy w formowaniu tkanki kostnej,
- wpływa na
przemiany metaboliczne kwasów nukleinowych,
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze.
- ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgrzybicze.
Skutki niedoboru
- występuje rzadko, głównie w niedożywieniu, zaburzeniach wchłaniania, chorobach nowotworowych, podczas stosowania niektórych antybiotyków,
- występuje rzadko, głównie w niedożywieniu, zaburzeniach wchłaniania, chorobach nowotworowych, podczas stosowania niektórych antybiotyków,
- zaburzenia
wydzielania żółci, wchłaniania w jelicie cienkim,
- wydłużony czas
krzepnięcia krwi (krwotoki),
- skaza krwotoczna
noworodków.
Skutki
przedawkowania
- duże dawki mogą
niekorzystnie wpłynąć na pracę wątroby
Źródła w
pożywieniu
- szeroko rozpowszechniona w produktach roślinnych.
Wytwarzana jest w procesie fotosyntezy dlatego duże jej ilości zawiera sałata,
szpinak, kapusta, brukselka.
- w niewielkich
ilościach występuje w produktach zwierzęcych, w wątrobie, jajach, maśle, mleku,
mięsie.
Syntetyzowana
przez florę bakteryjną układu pokarmowego.
Jogurty i kefiry pobudzają wytwarzanie witaminy K.
Jogurty i kefiry pobudzają wytwarzanie witaminy K.
Wrażliwość na
warunki przechowywania i sposób przygotowania
Wrażliwa na
działanie światła i środowiska zasadowego.