Zastosowanie diety:
- stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit
- nadmierna pobudliwość jelita grubego
- nowotwory przewodu pokarmowego
- choroby nerek i dróg moczowych
- choroby infekcyjne z gorączką
- choroby zapalne płuc i opłucnej o ostrym przebiegu
- przewlekłe choroby układu oddechowego przebiegające z
rozedmą
- zawał
- okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych
- długo leżący chorzy, u których pojawiają się zaburzenia
pracy przewodu pokarmowego
- podeszły wiek
Celem tej diety jest dostarczenie pacjentowi wszystkich
niezbędnych składników odżywczych przy jednoczesnym ograniczeniu produktów i
potraw ciężko strawnych.
Charakterystyka diety:
Dieta ta powinna pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne
i dostarczać taką samą ilość składników odżywczych co dieta podstawowa.
Podstawą tej diety jest ograniczenie lub nawet wykluczenie
potraw i produktów tłustych, smażonych, pieczonych, długo zalegających w
żołądku, wzdymających, ostro przyprawionych. Należy też częściowo zmniejszyć
ilość błonnika w diecie. Zalecana ilość błonnika to do 25 g na dobę.Błonnik
można zredukować lub uczynić go mniej drażniącym poprzez podawanie delikatnych
warzyw, dojrzałych owoców, przecierów i soków, obieranie, przecieranie przez
sito, gotowanie, stosowanie oczyszczonych produktów zbożowych. Z pieczywa
pełnoziarnistego w tej diecie można podawać tylko graham z wyjątkiem stanów
pooperacyjnych i zapalnych żołądka, kiedy to pieczywo pełnoziarniste należy
całkowicie wykluczyć.
Posiłki należy spożywać 4-5 razy w ciągu dnia w określonych
godzinach i w niewielkich objętościach., Ostatni posiłek zaleca się 2 godziny
przed snem.
Dieta ta może być modyfikowana w zależności od masy ciała i
choroby pacjenta. Przykładowo dla pacjentów wyniszczonych lub mających gorączkę
wartość energetyczna diety powinna ulec zwiększeniu, a pacjentom otyłym należy
zmniejszyć liczbę kalorii.
Przy niedokwaśnym nieżycie żołądka należy ograniczyć podawanie
płynów, aby zmniejszyć rozcieńczanie kwasu solnego i enzymów trawiennych.
Ogranicza się także produkty i posiłki tłuste oraz cukier.
W stanach zapalnych jelit i towarzyszącej biegunce dieta powinna
zawierać więcej białka, mniej błonnika, tłuszczów i cukrów prostych (cukier,
miód, dżem, itp.). Przy nietolerancji mleka, podaje się twaróg, jogurt, kefir.
Przy pojawieniu się biegunki modyfikujemy dietę uwzględniając w niej czarne
jagody, mocną herbatę bez cukru, czerwone wytrawne wino, napary z rumianku,
mięty, tarte jabłko, ryż, gotowana marchewka, suchary. W diecie łatwo strawnej
potrawy gotujemy lub przyrządzamy na parze. Można także dusić i smażyć bez
tłuszczu oraz piec w folii, pergaminie, naczyniach ceramicznych, na ruszcie.
Smażenie i pieczenie z użyciem tłuszczu jest całkowicie wykluczone (zasmażki do
zupy także).
Tłuszcze zaleca się stosować na surowo do gotowych już potraw.
Można używać oleju słonecznikowego, sojowego, kukurydzianego, rzepakowego
bezerukowego, oliwy z oliwek, masła, śmietany i miękkich margaryn.
Produkty najlepiej dobierać indywidualnie dla każdego pacjenta,
wykluczając z diety te produkty po których czuje się źle.
Założenia diety łatwo strawnej:
- Energia 2000 kcal
- Białko ogółem 75-80 g
- Białko zwierzęce 45 g
- Tłuszcz 65 g
- Węglowodany przyswajalne 275 g
- Błonnik pokarmowy < 25 g
- Wapń 0,9 g
- Żelazo 13 mg
- Witamina A 750 ug
- Witamina B1 1,7 g
- Witamina B2 2,0 g
- Witamina C 70 mg