Wpisz szukane wyrażenie

Zapotrzebowanie energetyczne


Wszystkie procesy zachodzące w organizmie człowieka i wszystkie czynności przez niego wykonywane wymagają nakładu energii. Energię tę człowiek uzyskuje z procesu spalania składników odżywczych dostarczonych z pożywieniem. Oprócz energii pożywienie dostarcza także każdemu z nas substancji budulcowych potrzebnych do budowy i odbudowy komórek i biologicznie czynnych składników organizmu i substancji regulujących, które odpowiadają za prawidłowy przebieg procesów przemiany materii. Jeżeli z pożywieniem dostarczymy więcej energii niż możemy zużyć, to jej nadmiar zostaje zmagazynowany, głównie w tkance tłuszczowej. Kiedy dostarczamy zbyt mało energii z pożywieniem, nasz organizm korzysta wtedy głównie ze zmagazynowanego glikogenu i tłuszczu.

Dobowe zapotrzebowanie energetyczne, czyli całkowitą przemianę materii, obliczymy mnożąc wartość naszej podstawowej przemiany materii i współczynnik aktywności fizycznej. 

Podstawową przemianę materii najłatwiej obliczyć wg wzoru:

Ppm/dobę = 1 kcal x 24h x masa ciała w kg


Współczynniki aktywności fizycznej (Department of Health USA 1991):

Poziom aktywności pozazawodowej
Poziom aktywności zawodowej
mała
umiarkowana
duża
M
K
M
K
M
K
Brak aktywności
1,4
1,4
1,6
1,5
1,7
1,5
Umiarkowana aktywność
1,5
1,5
1,7
1,6
1,8
1,6
Duża aktywność
1,6
1,6
1,8
1,7
1,9
1,7


Przykład:
Dla kobiety ważącej 55 kg o małej aktywności zawodowej (np. praca biurowa, siedząca) i braku aktywności fizycznej dobowe zapotrzebowanie energetyczne wynosi:

1 kcal x 24h x 55kg x 1,4 = 1848 kcal

Czyli chcąc utrzymać taką wagę, kobieta ta powinna dostarczać około 1800 kcal dziennie z pożywieniem.


Ale ilość energii, czyli kalorii, którą dostarczamy wraz z pożywieniem nie powinna pochodzić z przypadkowych źródeł.
W prawidłowo zaplanowanym dziennym jadłospisie:
12-14 % energii powinno pochodzić z białka
55-60% z węglowodanów
25-30% z tłuszczu
 
Składniki odżywcze