Wpisz szukane wyrażenie

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądowego


 Zastosowanie diety:

- w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- w przewlekłym nadkwaśnym nieżycie żołądka
- w refluksie żołądkowo-przełykowym
- w dyspepsjach czynnościowych żołądka
Celem diety jest neutralizowanie soku żołądkowego, zmniejszenie wydzielania kwasu solnego, niedrażnienie chemiczne mechaniczne i termiczne błony śluzowej żołądka.

Charakterystyka diety:

W diecie tej ogranicza się produkty pobudzające czynność wydzielniczą żołądka, czyli mocne rosoły, buliony, mocne wywary warzywne, grzybowe, galarety, wody gazowane, kwaśne napoje, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, napoje alkoholowe, kawa naturalna, mocna herbata, produkty marynowane, pikantne, słone, smażone potrawy, ostre przyprawy. Ilość białka w diecie zwiększa się do 1,2 g/kg masy ciała. Pełnowartościowe białko z mleka, twarogu, jaj, drobiu, rób, mięsa wiąże nadmiar kwasu solnego. Jednak ie należy podawać mleka w ilościach większych niż 0,7-1 litr na dobę. Tłuszcze hamują wydzielanie kwasu solnego, w diecie poza tłustym mlekiem, masłem i śmietaną należy uwzględnić tłuszcze roślinne zmniejszające stężenie cholesterolu. Należy ograniczyć ilość błonnika, niewskazane jest pieczywo razowe, kasze, surowe warzywa i owoce. Potrawy powinny mieć konsystencje papkowatą. Posiłki powinny być podawane 5 razy dziennie o tych samych godzinach w niewielkich objętościach. Potrawy nie powinny być ani za gorące ani za zimne, aby uniknąć przekrwienia żołądka. Dietę najlepiej dostosować indywidualnie do każdego chorego, aby wykluczyć produkty które nasilają dolegliwości.
Potrawy najlepiej przyrządzać gotując  wodzie, na parze, w kombiwarach, lub dusząc bez tłuszczu. Tłuszcz dodaje się do gotowych potraw. Warzywa i owoce należy podawać gotowane i rozdrobnione. Soki owocowo-warzywne najlepiej rozcieńczać mlekiem.

Założenia dla diety:

  • Energia                                   2000 kcal
  • Białko ogółem                        80 g
  • Białko zwierzęce                    50 g
  • Tłuszcze                                 70 g
  • Węglowodany przyswajalne   260-265 g
  • Błonnik                                 < 25 g
  • Wapń                                   0,9 g
  • Żelazo                                  13 mg
  • Witamina A                          750 ug
  • Witamina B1                        1,7 mg
  • Witamina B2                        2,0 mg
  • Witamina C                          70 mg