Zastosowanie diety:
Stosowana u ludzi zdrowych przebywających
w szpitalach, sanatoriach, itp. Jest ona podstawą do planowania
pozostałych rodzajów diet.
Charakterystyka diety:
Powinna ona pokrywać dzienne zapotrzebowanie człowieka na energię i wszystkie
niezbędne składniki odżywcze, tak aby było możliwe utrzymanie wagi ciała i
zachowanie zdrowia.
W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i wszystkie techniki przygotowywania posiłków. Jednak z względu na małą aktywność fizyczną pacjentów należy ograniczyć potrawy ciężko strawne i wzdymające. Planuje się nie mniej niż 4-5 posiłków dziennie. Wartość energetyczna całodniowego wyżywienia wynosi około 2000 kcal. W tym białko dostarcza około 14-16% energii, tłuszcze około 30%, a węglowodany resztę. Dieta może podlegać modyfikacji pod względem ilości kalorii. I tak dla osób wyniszczonych, rekonwalescentów wartość energetyczna diety musi być wyższa i będzie wynosić 2500, 2800 lub 3000 kcal. Z kolei dla osób z nadwagą ilość dostarczanych kalorii można zmniejszyć do 1800 i mniej.
W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i wszystkie techniki przygotowywania posiłków. Jednak z względu na małą aktywność fizyczną pacjentów należy ograniczyć potrawy ciężko strawne i wzdymające. Planuje się nie mniej niż 4-5 posiłków dziennie. Wartość energetyczna całodniowego wyżywienia wynosi około 2000 kcal. W tym białko dostarcza około 14-16% energii, tłuszcze około 30%, a węglowodany resztę. Dieta może podlegać modyfikacji pod względem ilości kalorii. I tak dla osób wyniszczonych, rekonwalescentów wartość energetyczna diety musi być wyższa i będzie wynosić 2500, 2800 lub 3000 kcal. Z kolei dla osób z nadwagą ilość dostarczanych kalorii można zmniejszyć do 1800 i mniej.
Dieta powinna być różnorodna. W każdym posiłku w miarę
możliwości powinny się znaleźć produkty ze wszystkich 6 grup produktów.
Jadłospisy powinny być planowane najlepiej na 10 lub 14dni, by uniknąć
powtarzania się potraw. Należy uwzględnić różne techniki przyrządzania
posiłków, ograniczyć sól, słodycze i potrawy smażone z dużą ilością tłuszczu. W
jadłospisie powinny znaleźć się produkty przewidziane w dziennej racji
pokarmowej. Produkty można zamieniać w ramach tej samej grupy,
pieczywo-kasza-mąka, mleko-ser, mięso-jaja. Posiłki podawane są pacjentom
regularnie o tych samych godzinach.
Założenie dla diety podstawowej
- Energia 2000 kcal
- Białko ogółem 75-80
g
- Białko zwierzęce 45 g
- Tłuszcz 65 g
- Węglowodany przyswajalne 275 g
- Błonnik pokarmowy 30-40 g
- Wapń 0,9 g
- Żelazo 13 mg
- Witamina A 750 ug
- Witamina B1 1,7 mg
- Witamina B2 2 mg
- Witamina C 70 mg