Wpisz szukane wyrażenie

Dieta podstawowa


Zastosowanie diety:

Stosowana u ludzi zdrowych przebywających  w szpitalach, sanatoriach, itp. Jest ona podstawą do planowania pozostałych rodzajów diet.

Charakterystyka diety:

Powinna ona pokrywać dzienne zapotrzebowanie człowieka na energię i wszystkie niezbędne składniki odżywcze, tak aby było możliwe utrzymanie wagi ciała i zachowanie zdrowia.
W diecie podstawowej dozwolone są wszystkie produkty i wszystkie techniki przygotowywania posiłków. Jednak z względu na małą aktywność fizyczną pacjentów należy ograniczyć potrawy ciężko strawne i wzdymające. Planuje się nie mniej niż 4-5 posiłków dziennie. Wartość energetyczna całodniowego wyżywienia wynosi około 2000 kcal.  W tym białko dostarcza około 14-16% energii, tłuszcze około 30%, a węglowodany resztę. Dieta może podlegać modyfikacji pod względem ilości kalorii. I tak dla osób wyniszczonych, rekonwalescentów wartość energetyczna diety musi być wyższa i będzie wynosić 2500, 2800 lub 3000 kcal. Z kolei dla osób z nadwagą ilość dostarczanych kalorii można zmniejszyć do 1800 i mniej.
Dieta powinna być różnorodna. W każdym posiłku w miarę możliwości powinny się znaleźć produkty ze wszystkich 6 grup produktów. Jadłospisy powinny być planowane najlepiej na 10 lub 14dni, by uniknąć powtarzania się potraw. Należy uwzględnić różne techniki przyrządzania posiłków, ograniczyć sól, słodycze i potrawy smażone z dużą ilością tłuszczu. W jadłospisie powinny znaleźć się produkty przewidziane w dziennej racji pokarmowej. Produkty można zamieniać w ramach tej samej grupy, pieczywo-kasza-mąka, mleko-ser, mięso-jaja. Posiłki podawane są pacjentom regularnie o tych samych godzinach.
                                             

Założenie dla diety podstawowej

  • Energia                                             2000 kcal
  • Białko ogółem                                  75-80 g
  • Białko zwierzęce                              45 g 
  • Tłuszcz                                             65 g 
  • Węglowodany przyswajalne             275 g 
  •  Błonnik pokarmowy                        30-40 g
  • Wapń                                               0,9 g 
  • Żelazo                                              13 mg 
  • Witamina A                                      750 ug
  • Witamina B1                                     1,7 mg 
  • Witamina B2                                     2 mg 
  •  Witamina C                                      70 mg