1) Dieta papkowata
Zastosowanie diety:
- w chorobach jamy ustnej i przełyku
- utrudnione gryzienie i połykanie
- w niektórych chorobach przebiegających z gorączką
- po niektórych zabiegach chirurgicznych
Charakterystyka diety:
Zbliżona do diety łatwo strawnej, potrawy różnią się
konsystencją. Bardzo ważnymi składnikami w tej diecie są białko pochodzenia
zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B i składniki mineralne.
Potrawy są gotowane, najlepsze są zupy przecierane i zupy
krem. Warzywa i owoce podaje się w postaci soków lub gotowane, rozdrobnione.
Mięsa gotowane mielone najlepiej podawać z sosami.
2) Dieta płynna
Zastosowanie diety:
- wymioty, nudności, biegunka
- inne jednostki chorobowe wg wskazań lekarza
Dieta dostarcza odpowiednią ilość płynów, nie dostarcza energii i
składników pokarmowych.
Charakterystyka diety:
Choremu podaje się tylko płyny: przegotowaną wodę,
niegazowaną wodę mineralną, napary z rumianku, mięty, herbata bez cukru. Na
zlecenie lekarza herbata może być lekko osłodzona, z cytryną, może zlecić także
5% kleik ugotowany z kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych. Jeśli nie
ma przeciwwskazań można podać chudy rosół. Dieta może być stosowana przez 1-2
dni. W miarę poprawy stanu zdrowia chorego dietę modyfikuje się wprowadzając
niewielkie ilości mleka, masła, żółtka jaja, chudego twarogu, przecieru z
jabłek, bułki czerstwej, stopniowo przechodząc do diety łatwo strawnej.
3) Dieta płynna wzmocniona
Zastosowanie diety:
- w chorobach jamy ustnej i przełyku
- u chorych nieprzytomnych
- inne wg wskazań lekarza
Dieta dostarcza odpowiednią ilość energii i składników
odżywczych i zapewnia ochronę jamy ustnej i przewodu pokarmowego.
Charakterystyka diety:
Posiłki muszą być łatwo strawne, ubogie w błonnik pokarmowy,
bez ostrych przypraw, nie mogą powodować wzdęć, zaparć, biegunek. Posiłki
podawane są w sposób naturalny lub przez sondę. Wartość energetyczna diety
powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. Jeden milimetr
pożywienia powinien zawierać 1 kcal, czasem 0,8-0,9 kcal. Czyli dieta 2000 kcal
powinna mieć objętość 2000-2500 kcal. Większe objętości mogą powodować biegunkę
lub uniemożliwić podawanie przez sondę. Białko powinno dostarczać do 24%
energii, tłuszcz 30-35%, węglowodany 44-54%.
Wszystkie posiłki po ugotowaniu są przecierane lub
miksowane.