Wpisz szukane wyrażenie

Dieta łatwo strawna o zmienionej konsystencji


 1) Dieta papkowata

Zastosowanie diety:

- w chorobach jamy ustnej i przełyku
- utrudnione gryzienie i połykanie
- w niektórych chorobach przebiegających z gorączką
- po niektórych zabiegach chirurgicznych

Charakterystyka diety:

Zbliżona do diety łatwo strawnej, potrawy różnią się konsystencją. Bardzo ważnymi składnikami w tej diecie są białko pochodzenia zwierzęcego, witamina C, witaminy z grupy B i składniki mineralne.
Potrawy są gotowane, najlepsze są zupy przecierane i zupy krem. Warzywa i owoce podaje się w postaci soków lub gotowane, rozdrobnione. Mięsa gotowane mielone najlepiej podawać z sosami.


2) Dieta płynna

Zastosowanie diety:

- wymioty, nudności, biegunka
- inne jednostki chorobowe wg wskazań lekarza
Dieta dostarcza odpowiednią ilość płynów, nie dostarcza energii i składników pokarmowych.

Charakterystyka diety:

Choremu podaje się tylko płyny: przegotowaną wodę, niegazowaną wodę mineralną, napary z rumianku, mięty, herbata bez cukru. Na zlecenie lekarza herbata może być lekko osłodzona, z cytryną, może zlecić także 5% kleik ugotowany z kaszy jęczmiennej, ryżu lub płatków owsianych. Jeśli nie ma przeciwwskazań można podać chudy rosół. Dieta może być stosowana przez 1-2 dni. W miarę poprawy stanu zdrowia chorego dietę modyfikuje się wprowadzając niewielkie ilości mleka, masła, żółtka jaja, chudego twarogu, przecieru z jabłek, bułki czerstwej, stopniowo przechodząc do diety łatwo strawnej.


3) Dieta płynna wzmocniona

Zastosowanie diety:

- w chorobach jamy ustnej i przełyku
- u chorych nieprzytomnych
- inne wg wskazań lekarza
Dieta dostarcza odpowiednią ilość energii i składników odżywczych i zapewnia ochronę jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Charakterystyka diety:

Posiłki muszą być łatwo strawne, ubogie w błonnik pokarmowy, bez ostrych przypraw, nie mogą powodować wzdęć, zaparć, biegunek. Posiłki podawane są w sposób naturalny lub przez sondę. Wartość energetyczna diety powinna być ustalana indywidualnie dla każdego pacjenta. Jeden milimetr pożywienia powinien zawierać 1 kcal, czasem 0,8-0,9 kcal. Czyli dieta 2000 kcal powinna mieć objętość 2000-2500 kcal. Większe objętości mogą powodować biegunkę lub uniemożliwić podawanie przez sondę. Białko powinno dostarczać do 24% energii, tłuszcz 30-35%, węglowodany 44-54%.
Wszystkie posiłki po ugotowaniu są przecierane lub miksowane.