Wpisz szukane wyrażenie

Dieta ubogoenergetyczna


Zastosowanie diety:

- redukcja masy ciała poprzez stopniowe ograniczanie energii u osób otyłych i z nadwagą
Dieta ta powinna zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu, utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta i ograniczenie uczucia głodu.

Charakterystyka diety:

Dieta ta powinna zawierać niewiele kalorii i jednocześnie dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Źródłem energii obok pożywienia musi być zgromadzona tkanka tłuszczowa. 1 g tkanki tłuszczowej daje 7 kcal, czyli 1 kg = 7000 kcal. Aby zrzucić 1 kg w ciągu tygodnia należy zmniejszyć ilość kalorii o 1000 dziennie. Zapotrzebowanie energetyczne oblicza się indywidualnie dla każdego pacjenta (patrz zapotrzebowanie energetyczne).
Wartość diety ubogoenergetycznej nie powinna być mniejsza niż 1000 kcal.
W diecie tej największemu ograniczeniu podlegają tłuszcze. Nie powinny one pokrywać więcej niż 25% zapotrzebowania energetycznego, z czego tłuszcze zwierzęce tylko 10%. Większość tłuszczu powinna pochodzić z produktów białkowych, dodatkowo w ograniczonych ilościach dozwolone są oleje roślinne i margaryny wzbogacane witaminami. Dieta powinna zawierać co najmniej 100 g węglowodanów, mniejsza ilość prowadzi do zużywania białka ustrojowego.
W diecie ubogoenergetycznej wskazane jest pieczywo razowe, chrupkie, kasza gryczana, otręby. Ograniczeniu, a nawet całkowitemu wykluczeniu podlegają cukry proste - cukier, miód, dżemy, słodycze, ciastka, itp. Zalecana ilość białka to 1 g/kg masy ciała. Białko zwierzęce powinno znajdować się w 3 głównych posiłkach. Źródłem wartościowego białka mogą być: chude mleko, mięso, wędliny (głównie drobiowe), ryby, sery twarogowe, jaja. Mięsa czerwone należy spożywać tylko kilka razy w miesiącu. Jadłospis powinien zawierać dużo surówek, sałatek, gotowanych warzyw. Zaleca się około 750 g warzyw i owoców w ciągu dnia. Należy także ograniczyć sól kuchenną i przyprawy, które pobudzają łaknienie. Należy spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie regularnie o określonych porach. Nie należy podjadać pomiędzy posiłkami.
Potrawy najlepiej gotować w wodzie lub na parze, przyrządzać w szybkowarach, można także dusić i piec bez użycia tłuszczu.
Do przyprawiania potraw używać przypraw przyśpieszających przemianę materii: kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, seler.