Zastosowanie diety:
- redukcja masy ciała poprzez stopniowe ograniczanie energii u
osób otyłych i z nadwagą
Dieta ta powinna zapewnić prawidłowe funkcjonowanie organizmu,
utrzymanie dobrego samopoczucia pacjenta i ograniczenie uczucia głodu.
Charakterystyka diety:
Dieta ta powinna zawierać niewiele kalorii i jednocześnie
dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Źródłem energii obok
pożywienia musi być zgromadzona tkanka tłuszczowa. 1 g tkanki tłuszczowej daje
7 kcal, czyli 1 kg = 7000 kcal. Aby zrzucić 1 kg w ciągu tygodnia należy
zmniejszyć ilość kalorii o 1000 dziennie. Zapotrzebowanie energetyczne oblicza
się indywidualnie dla każdego pacjenta (patrz zapotrzebowanie energetyczne).
Wartość diety ubogoenergetycznej nie powinna być mniejsza niż
1000 kcal.
W diecie tej największemu ograniczeniu podlegają tłuszcze. Nie
powinny one pokrywać więcej niż 25% zapotrzebowania energetycznego, z czego
tłuszcze zwierzęce tylko 10%. Większość tłuszczu powinna pochodzić z produktów
białkowych, dodatkowo w ograniczonych ilościach dozwolone są oleje roślinne i
margaryny wzbogacane witaminami. Dieta powinna zawierać co najmniej 100 g
węglowodanów, mniejsza ilość prowadzi do zużywania białka ustrojowego.
W diecie ubogoenergetycznej wskazane jest pieczywo razowe, chrupkie,
kasza gryczana, otręby. Ograniczeniu, a nawet całkowitemu wykluczeniu podlegają
cukry proste - cukier, miód, dżemy, słodycze, ciastka, itp. Zalecana ilość
białka to 1 g/kg masy ciała. Białko zwierzęce powinno znajdować się w 3
głównych posiłkach. Źródłem wartościowego białka mogą być: chude mleko, mięso,
wędliny (głównie drobiowe), ryby, sery twarogowe, jaja. Mięsa czerwone należy
spożywać tylko kilka razy w miesiącu. Jadłospis powinien zawierać dużo surówek,
sałatek, gotowanych warzyw. Zaleca się około 750 g warzyw i owoców w ciągu
dnia. Należy także ograniczyć sól kuchenną i przyprawy, które pobudzają
łaknienie. Należy spożywać 4-5 niewielkich posiłków dziennie regularnie o
określonych porach. Nie należy podjadać pomiędzy posiłkami.
Potrawy najlepiej gotować w wodzie lub na parze, przyrządzać w
szybkowarach, można także dusić i piec bez użycia tłuszczu.
Do przyprawiania potraw używać przypraw przyśpieszających
przemianę materii: kminek, kolendra, majeranek, ogórecznik, seler.