Zastosowanie diety:
- choroby nowotworowe
- dla osób wyniszczonych
- w rozległych oparzeniach i zranieniach
- w chorobach przebiegających z gorączką
- dla rekonwalescentów
Dieta ta musi dostarczać odpowiednią ilość białka do
odbudowy i budowy tkanek, enzymów, hormonów, białek osocza. Dieta musi mieć
odpowiednią wartość energetyczną, aby białko nie zostało wykorzystane do celów
energetycznych.
Charakterystyka diety:
Ilość białka należy zwiększyć do 2g/kg masy ciała w
rozległych oparzeniach do 3g. Białko powinno pokrywać zapotrzebowanie
energetyczne w 15-20%. 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych.
Aby białko nie zostało wykorzystane do celów energetycznych należy zwiększyć
ilość kalorii w diecie do 2200-2300 kcal. Chorzy z gorączką, rozległymi
oparzeniami lub mocno wyniszczeni wymagają diety 2400-4000 kcal.
Sposoby przygotowywania potraw takie same jak w diecie łatwo
strawnej. W celu zwiększenia ilości białka w jadłospisie można dodawać do potraw
mleko w proszku.
Założenie dla diety:
- Energia 2200-2300 kcal
- Białko ogółem 110 g
- Białko zwierzęce 70 g
- Tłuszcz 70 g
- Węglowodany przyswajalne 280-310 g
- Błonnik < 30 g
- Wapń 0,9 g
- Żelazo > 13 mg
- Witamina A 750 ug
- Witamina B1 1,7 mg
- Witamina B2 2 mg
- Witamina C > 70 mg