Wpisz szukane wyrażenie

Dieta bogatobiałkowa


Zastosowanie diety:

- choroby nowotworowe
- dla osób wyniszczonych
- w rozległych oparzeniach i zranieniach
- w chorobach przebiegających z gorączką
- dla rekonwalescentów

Dieta ta musi dostarczać odpowiednią ilość białka do odbudowy i budowy tkanek, enzymów, hormonów, białek osocza. Dieta musi mieć odpowiednią wartość energetyczną, aby białko nie zostało wykorzystane do celów energetycznych.

Charakterystyka diety:

Ilość białka należy zwiększyć do 2g/kg masy ciała w rozległych oparzeniach do 3g. Białko powinno pokrywać zapotrzebowanie energetyczne w 15-20%. 2/3 białka powinno pochodzić z produktów zwierzęcych. Aby białko nie zostało wykorzystane do celów energetycznych należy zwiększyć ilość kalorii w diecie do 2200-2300 kcal. Chorzy z gorączką, rozległymi oparzeniami lub mocno wyniszczeni wymagają diety 2400-4000 kcal.
Sposoby przygotowywania potraw takie same jak w diecie łatwo strawnej. W celu zwiększenia ilości białka w jadłospisie można dodawać do potraw mleko w proszku.

Założenie dla diety:

  • Energia                                     2200-2300 kcal
  • Białko ogółem                          110 g
  • Białko zwierzęce                      70 g
  • Tłuszcz                                    70 g
  • Węglowodany przyswajalne     280-310 g
  • Błonnik                                   < 30 g
  • Wapń                                      0,9 g
  • Żelazo                                     > 13 mg
  • Witamina A                             750 ug
  • Witamina B1                           1,7 mg
  • Witamina B2                           2 mg
  • Witamina C                             > 70 mg