Wpisz szukane wyrażenie

Artykuły




Istnieje wiele chorób, których wspólną cechą jest najprawdopodobniej stan zapalny. Jednym z podstawowych związków pobudzających reakcje zapalne w organizmie jest interleukina-6. Jej nadmierną aktywność powiązano z wyższym ryzykiem m. in. chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2, zapaleniem stawów i wieloma innymi poważnymi schorzeniami związanymi z wiekiem. Czytaj dalej....



Już 30 minut przeznaczone na ćwiczenia aerobowe takie jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze kilka razy w tygodniu może przedłużyć nasze życie i sprawić, że będziemy dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.
W badaniach poświęconych wpływowi aktywności fizycznej stwierdzono, że już godzina umiarkowanego joggingu tygodniowo może przynieść nam wiele korzyści. Stwierdzono także, że łagodny jogging jest lepszy dla naszego zdrowia niż intensywny trening. Najlepszym wyznacznikiem odpowiedniego tempa jest lekka zadyszka, która umożliwia rozmowę. Czytaj dalej...



Błonnik jest to zbiorcza nazwa dla substancji znajdujących się w ścianach komórek roślinnych. Nie są one trawione ani wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik dzielimy na rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Do pierwszej grupy zaliczamy związki takie jak pektyny i gumy czytaj dalej....



Czy i Ty jesteś nieszczęśliwą posiadaczką cellulitu, próbującą pozbyć się tego problemu wszelkimi sposobami? Ze statystyk wynika, że problem cellulitu dotyka nawet około 90% kobiet w Europie. I wiele kobiet z własnego doświadczenia doskonale wie, że nie dotyczy on tylko kobiet z nadwagą. Winne powstawaniu pomarańczowej skórki są: wahania hormonalne, uwarunkowania genetyczne, niewłaściwa dieta, siedzący tryb życia, okresy wahania wagi czy stosowania pigułki antykoncepcyjnej. Na szczęście istnieje wiele sposobów, czytaj dalej ....


 
Warzywa kapustne odznaczają się wysoką zawartością substancji biologicznie czynnych, szczególnie tioglikozydów (glukozynolanów).

Zidentyfikowano około 80 naturalnych związków należących do tej grupy, z czego w warzywach kapustnych występuje ok. 15-20 glukozynolanów. Zazwyczaj w jednej roślinie występuje kilka glukozynolanów o różnej budowie i różnym stężeniu w poszczególnych częściach rośliny. Czytaj dalej ....






W życiu wielu z nas nadchodzi taki moment, że postanawiamy zrzucić parę kilogramów. Decydujemy, że będziemy jeść zdrowo, w mniejszych ilościach i ćwiczyć. Po kilku tygodniach, u kresu swojej wytrzymałości i z nadzieją na rychły koniec tych wszystkich wyrzeczeń wskakujemy na wagę. I co? Tylko 1 kilogram mniej!!??  czytaj dalej....





Cukier rafinowany jest całkowicie pozbawiony witamin i substancji mineralnych naturalnie występujących w korzeniu buraka cukrowego. To, co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Dostarcza tylko to, co żywieniowcy określają jako „puste" kalorie. Ciało nie jest w stanie wykorzystać węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi białka, witaminy i substancje mineralne. Natura dostarcza te składniki w każdej roślinie w ilościach wystarczających do zmetabolizowania zawartych w niej węglowodanów. W wyniku tego niekompletnego metabolizmu węglowodanów powstają toksyczne metabolity, czytaj dalej ...





Czynniki takie jak stres, niewłaściwe odżywianie i siedzący tryb życia sprawiają, że już młodzi ludzie zaczynają borykać się z problemem zbyt dużej ilości tłuszczu w okolicy brzucha. Otyłość brzuszna jak powszechnie wiadomo jest sprawcą wielu chorób, m.in. cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia. Z tego powodu coraz więcej ludzi zaczyna szukać sposobu czytaj dalej...





Na świecie coraz więcej ludzi zapada na różnego rodzaju choroby. Mimo ogromnego postępu medycyny wielu młodych ludzi choruje na cukrzycę, choroby serca i raka. Co jest tego przyczyną? Uboga dieta, w której brakuje większości niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Według naukowców zjadamy zbyt duże ilości mięsa, nabiału, pieczywa i cukru. Czytaj dalej...