Zastosowanie diety:
Stosowana jest w zaparciach nawykowych, w postaci atonicznej oraz w
zaburzeniach czynności jelit. Jej celem jest pobudzenie perystaltyki jelit i
uregulowanie ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych.
Charakterystyka diety:
Jedyną różnicą pomiędzy dietą podstawową a dietą
bogatoresztkową jest to, że w tej drugiej uwzględnia się większe ilości
błonnika i płynów. Najistotniejszą rolę odgrywa tu frakcja
nierozpuszczalna błonnika, czyli celulozy, hemicelulozy i ligniny. Podstawową
funkcją błonnika w tej diecie jest zwiększenie mas kałowych i przyśpieszenie
pasażu jelit. Dodatkowo dzięki błonnikowi zmniejszone jest wchłanianie glukozy,
mniejsza jest wartość energetyczna posiłków, a jednocześnie dieta ta daje
uczycie sytości. Do prawidłowego działania błonnika niezbędna jest woda.
Zdolność wiązania wody jest różna, np. 100 g otrąb pszennych wiąże 450 g wody,
a 100 g ziemniaków 40 g wody. Największy wpływ na perystaltykę jelit mają
otręby pszenne, kasza gryczana, jęczmienna, graham, pieczywo razowe i chrupkie.
Zaleca się 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb, które można dodawać do sałatek,
jogurtu, potraw mielonych itp. Należy zwiększyć podaż wapnia o 10% i płynów co
najmniej do 2 litrów na dobę. Otręby zmniejszają wchłanianie wapnia, magnezu i
żelaza w jelicie.
Skuteczne w zwalczaniu zaparć są suszone owoce takie jak
śliwki, rodzynki, figi oraz buraki i papryka.
Produkty z dużą ilością błonnika należy większość stopniowo do
40-50 g na dobę. Korzystnie na perystaltykę jelit działają także: kefiry,
jogurty, miód, prawdziwa kawa, śmietanka, kompot z suszonych śliwek, masło,
oliwa z oliwek, oleje, surówki, siemię lniane, rosoły, mocno przyprawione
potrawy.
W diecie bogatoresztkowej należy ograniczyć potrawy, które
zmniejszają perystaltykę jelit. Należą do nich: kluski, białe pieczywo, ryż,
kasza manna, mąka ziemniaczana, ciastka z kremem, banany. Wykluczyć z
jadłospisu należy mocną herbatę, suszone czarne jagody, wytrawne czerwone wino,
produkty suche oraz powodujące wzdęcia - groch, fasolę, bób, warzywa
kapustne.
Założenia dla diety bogatoresztkowej:
- Energia 2000 kcal
- Białko ogółem 70-75g
- Białko zwierzęce 40 g
- Tłuszcz 65 g
- Węglowodany przyswajalne 280 g
- Błonnik pokarmowy > 40 g
- Wapń > 0,9 g
- Żelazo > 13 mg
- Witamina A 750 µg
- Witamina B1 1,7 mg
- Witamina B2 2 mg
- Witamina C 70 mg