Wpisz szukane wyrażenie

Dieta bogatoresztkowa


Zastosowanie diety:

Stosowana jest w zaparciach nawykowych, w postaci atonicznej oraz w zaburzeniach czynności jelit. Jej celem jest pobudzenie perystaltyki jelit i uregulowanie ich czynności bez stosowania środków farmakologicznych.

Charakterystyka diety:

Jedyną różnicą pomiędzy dietą podstawową a dietą bogatoresztkową jest to, że w tej drugiej uwzględnia się większe ilości błonnika i płynów. Najistotniejszą rolę odgrywa tu frakcja nierozpuszczalna błonnika, czyli celulozy, hemicelulozy i ligniny. Podstawową funkcją błonnika w tej diecie jest zwiększenie mas kałowych i przyśpieszenie pasażu jelit. Dodatkowo dzięki błonnikowi zmniejszone jest wchłanianie glukozy, mniejsza jest wartość energetyczna posiłków, a jednocześnie dieta ta daje uczycie sytości. Do prawidłowego działania błonnika niezbędna jest woda. Zdolność wiązania wody jest różna, np. 100 g otrąb pszennych wiąże 450 g wody, a 100 g ziemniaków 40 g wody. Największy wpływ na perystaltykę jelit mają otręby pszenne, kasza gryczana, jęczmienna, graham, pieczywo razowe i chrupkie. Zaleca się 2-3 razy dziennie po łyżce otrąb, które można dodawać do sałatek, jogurtu, potraw mielonych itp. Należy zwiększyć podaż wapnia o 10% i płynów co najmniej do 2 litrów na dobę. Otręby zmniejszają wchłanianie wapnia, magnezu i żelaza w jelicie.
Skuteczne w zwalczaniu zaparć są suszone owoce takie jak śliwki, rodzynki, figi oraz buraki i papryka.
Produkty z dużą ilością błonnika należy większość stopniowo do 40-50 g na dobę. Korzystnie na perystaltykę jelit działają także: kefiry, jogurty, miód, prawdziwa kawa, śmietanka, kompot z suszonych śliwek, masło, oliwa z oliwek, oleje, surówki, siemię lniane, rosoły, mocno przyprawione potrawy.
W diecie bogatoresztkowej należy ograniczyć potrawy, które zmniejszają perystaltykę jelit. Należą do nich: kluski, białe pieczywo, ryż, kasza manna, mąka ziemniaczana, ciastka z kremem, banany. Wykluczyć z jadłospisu należy mocną herbatę, suszone czarne jagody, wytrawne czerwone wino, produkty suche oraz powodujące wzdęcia - groch, fasolę, bób, warzywa kapustne. 

Założenia dla diety bogatoresztkowej:

  •  Energia                                            2000 kcal 
  • Białko ogółem                                  70-75g  
  • Białko zwierzęce                               40 g
  • Tłuszcz                                             65 g 
  • Węglowodany przyswajalne              280 g 
  •  Błonnik pokarmowy                           > 40 g 
  • Wapń                                                 > 0,9 g
  • Żelazo                                                > 13 mg
  • Witamina A                                       750 µg
  • Witamina B1                                     1,7 mg
  • Witamina B2                                     2 mg
  • Witamina C                                       70 mg