Zastosowanie diety:
- przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz
dróg żółciowych
- w przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości
w przewlekłym
zapaleniu trzustki
- we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie
zaostrzenia choroby
Celem diety jest obniżenie aktywności wydzielniczej tych
narządów.
Charakterystyka diety:
Dieta ta jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Zawiera ona
mniejsze ilości tłuszczu zwierzęcego i produktów bogatych w cholesterol.
Dopuszczalne tłuszcze to olej słonecznikowy, sojowy,
kukurydziany, rzepakowy bezerukowy, z pestek winogron, zarodków pszennych,
oliwa z oliwek, w niewielkiej ilości masło i miękkie margaryny. Niedopuszczalne
są: słonina, smalec, boczek łój. Ze względu na mniejszą ilością tłuszczu, a co
z tym idzie gorszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w
diecie tej należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten.
Wykluczone są produkty ciężko strawne, wzdymające, długo
zalegające w żołądku, ostro przyprawione, produkty zbożowe gruboziarniste.
Białko powinno być rozłożone równomiernie na podstawowe posiłki.
W przypadku tej diety tłuszcze powinny pokrywać
zapotrzebowanie energetyczne do 20%, białko 12-18%, a resztę węglowodany. W
jadłospisie powinny się znaleźć produkty bogate w witaminę C, która pobudzając
układ odpornościowy, wspomaga leczenie stanu zapalnego. Posiłki należy podawać
w małych objętościach 5 razy w ciągu dnia o umiarkowanej temperaturze.
Dieta podlega modyfikacji w zależności od jednostki
chorobowej. I tak w chorobach pęcherzyka żółciowego należy wykluczyć żółtka
jajek i produkty z dużą ilością cholesterolu (pełne mleko i podroby). Do potraw
z jajkami należy dodawać tylko białko. Należy ograniczyć także produkty
zawierające dużo kwasy szczawiowego - szczaw, szpinak, rabarbar. W stłuszczeniu
wątroby lub po wirusowym zapaleniu wątroby można zwiększyć ilość białka w
diecie do 1,5g/kg masy ciała. Przy upośledzonym wydzielaniu żółci obowiązują
jeszcze większe ograniczenia tłuszczów.
W przewlekłym zapaleniu trzustki z biegunką nie należy
łączyć pieczywa i potraw z tłuszczem. Chorym z wrzodziejącym zapaleniem jelita
grubego należy wykluczyć z diety mleko, często także sery i zastąpić je
częściowo jogurtami i kefirami.
Metody przyrządzania potraw takie same jak w diecie łatwo
strawnej.
Założenia dla diety:
- Energia 2000 kcal
- Białko ogółem 80-85 g
- Białko zwierzęce 50 g
- Tłuszcze 35-40 g
- Węglowodany przyswajalne 330 g
- Błonnik < 20 g
- Wapń 0,9 g
- Żelazo > 13 mg
- Witamina A > 750 ug
- Witamina B1 1,7 mg
- Witamina B2 2 mg
- Witamina C > 70 mg