Wpisz szukane wyrażenie

Dieta łatwo strawna z ograniczeniem tłuszczu


 Zastosowanie diety:

- przewlekłym zapaleniu i kamicy pęcherzyka żółciowego oraz dróg żółciowych
- w przewlekłym zapaleniu wątroby, marskości
 w przewlekłym zapaleniu trzustki
- we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego w okresie zaostrzenia choroby
Celem diety jest obniżenie aktywności wydzielniczej tych narządów.

Charakterystyka diety:

Dieta ta jest modyfikacją diety łatwo strawnej. Zawiera ona mniejsze ilości tłuszczu zwierzęcego i produktów bogatych w cholesterol.
Dopuszczalne tłuszcze to olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, rzepakowy bezerukowy, z pestek winogron, zarodków pszennych, oliwa z oliwek, w niewielkiej ilości masło i miękkie margaryny. Niedopuszczalne są: słonina, smalec, boczek łój. Ze względu na mniejszą ilością tłuszczu, a co z tym idzie gorszą przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, w diecie tej należy zwiększyć ilość warzyw bogatych w beta karoten.
Wykluczone są produkty ciężko strawne, wzdymające, długo zalegające w żołądku, ostro przyprawione, produkty zbożowe gruboziarniste. Białko powinno być rozłożone równomiernie na podstawowe posiłki.
W przypadku tej diety tłuszcze powinny pokrywać zapotrzebowanie energetyczne do 20%, białko 12-18%, a resztę węglowodany. W jadłospisie powinny się znaleźć produkty bogate w witaminę C, która pobudzając układ odpornościowy, wspomaga leczenie stanu zapalnego. Posiłki należy podawać w małych objętościach 5 razy w ciągu dnia o umiarkowanej temperaturze.
Dieta podlega modyfikacji w zależności od jednostki chorobowej. I tak w chorobach pęcherzyka żółciowego należy wykluczyć żółtka jajek i produkty z dużą ilością cholesterolu (pełne mleko i podroby). Do potraw z jajkami należy dodawać tylko białko. Należy ograniczyć także produkty zawierające dużo kwasy szczawiowego - szczaw, szpinak, rabarbar. W stłuszczeniu wątroby lub po wirusowym zapaleniu wątroby można zwiększyć ilość białka w diecie do 1,5g/kg masy ciała. Przy upośledzonym wydzielaniu żółci obowiązują jeszcze większe ograniczenia tłuszczów.
W przewlekłym zapaleniu trzustki z biegunką nie należy łączyć pieczywa i potraw z tłuszczem. Chorym z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego należy wykluczyć z diety mleko, często także sery i zastąpić je częściowo jogurtami i kefirami.
Metody przyrządzania potraw takie same jak w diecie łatwo strawnej.

Założenia dla diety:

  • Energia                                    2000 kcal
  • Białko ogółem                          80-85 g
  • Białko zwierzęce                      50 g
  • Tłuszcze                                   35-40 g
  • Węglowodany przyswajalne     330 g
  • Błonnik                                   < 20 g
  • Wapń                                      0,9 g
  • Żelazo                                    > 13 mg
  • Witamina A                            > 750 ug
  • Witamina B1                           1,7 mg
  • Witamina B2                           2 mg
  • Witamina C                           > 70 mg