- 50 dag soczewicy
- 2 średnie cebule
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki masła
- przyprawy – sól, pieprz, chili, kminek, liść laurowy, imbir, kurkuma lub curry
- woda 2,5 litra
Soczewicę opukaj i dokładnie odsącz. Do gotującej się
wody wrzucić soczewicę i zagotować.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na oliwie. Dodać
przyprawy i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać trochę wody i dusić
pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Do garnka z soczewicą wrzucić uduszoną cebulę i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować na nie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze kminkiem, curry lub pieprzem w zależności od upodobań.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Do garnka z soczewicą wrzucić uduszoną cebulę i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować na nie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze kminkiem, curry lub pieprzem w zależności od upodobań.
Kalorie
|
Węglowodany
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Błonnik
|
Cholesterol
|
|
łącznie
|
1049
|
129,9
|
51,1
|
40,7
|
44,2
|
22,0
|
w 100 g
|
31
|
3,8
|
1,5
|
1,2
|
1,3
|
0,6
|
Nasiona soczewicy zawierają dużo białka, skrobię, składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo), karoten, witaminy z grupy B, PP i C oraz kwas foliowy. Wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, a także reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona soczewicy zawierają bardzo niewielką ilość tłuszczu oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom odchudzającym się, chorym na cukrzycę i wszystkim, którzy chcą zdrowo się odżywiać.