Wpisz szukane wyrażenie

poniedziałek, 4 czerwca 2012

Zupa z soczewicy



  • 50 dag soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek  
  • 2 łyżeczki masła
  • przyprawy – sól, pieprz, chili, kminek, liść laurowy, imbir, kurkuma lub curry
  • woda 2,5 litra

Soczewicę opukaj i dokładnie odsącz. Do gotującej się wody wrzucić soczewicę i zagotować.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, usmażyć na oliwie. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać trochę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić. Do garnka z soczewicą wrzucić uduszoną cebulę i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować na nie dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić jeszcze kminkiem, curry lub pieprzem w zależności od upodobań.


 

Kalorie
Węglowodany
Białko
Tłuszcz
Błonnik
Cholesterol
łącznie
1049
129,9
51,1
40,7
44,2
22,0
w 100 g
31
3,8
1,5
1,2
1,3
0,6

Nasiona soczewicy zawierają dużo białka, skrobię, składników mineralnych (wapń, fosfor, żelazo), karoten, witaminy z grupy B, PP i C oraz kwas foliowy. Wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego wspomaga powstawanie krwinek czerwonych, a także reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Nasiona soczewicy zawierają bardzo niewielką ilość tłuszczu oraz mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są osobom odchudzającym się, chorym na cukrzycę i wszystkim, którzy chcą zdrowo się odżywiać.