Istnieje wiele chorób, których wspólną cechą jest najprawdopodobniej stan zapalny. Jednym z podstawowych związków pobudzających reakcje zapalne w organizmie jest interleukina-6. Jej nadmierną aktywność powiązano z wyższym ryzykiem m. in. chorób serca, udaru mózgu, cukrzycy typu 2, zapaleniem stawów i wieloma innymi poważnymi schorzeniami związanymi z wiekiem.
Stan zapalny jest naturalną reakcją naszego organizmu, która przy pomocy wolnych rodników wspiera nas w walce z wirusami, bakteriami i pasożytami. Reakcja ta powinna zakończyć się po zwalczeniu wszystkich agresorów. Jednak w pewnych okolicznościach stan zapalny nie ustaje i przechodzi w stan chroniczny. Wolne rodniki zaczynają atakować nasze naczynia krwionośne, stawy, błony komórkowe, nerwy itd. Do obrony przed wolnymi rodnikami służą przeciwutleniacze, których organizm w czasie chronicznego zapalenia może być pozbawiony. Ilość wolnych rodników stale się powiększa doprowadzając do coraz większych zniszczeń w naszym organizmie. Najlepszym sposobem na przerwanie tego procesu jest dostarczenie do organizmu jak największej ilości przeciwutleniaczy. A możemy to zrobić poprzez zmianę stylu życia.
Czynniki ryzyka, które sprzyjają powstaniu stanu zapalnego:
Stan zapalny jest naturalną reakcją naszego organizmu, która przy pomocy wolnych rodników wspiera nas w walce z wirusami, bakteriami i pasożytami. Reakcja ta powinna zakończyć się po zwalczeniu wszystkich agresorów. Jednak w pewnych okolicznościach stan zapalny nie ustaje i przechodzi w stan chroniczny. Wolne rodniki zaczynają atakować nasze naczynia krwionośne, stawy, błony komórkowe, nerwy itd. Do obrony przed wolnymi rodnikami służą przeciwutleniacze, których organizm w czasie chronicznego zapalenia może być pozbawiony. Ilość wolnych rodników stale się powiększa doprowadzając do coraz większych zniszczeń w naszym organizmie. Najlepszym sposobem na przerwanie tego procesu jest dostarczenie do organizmu jak największej ilości przeciwutleniaczy. A możemy to zrobić poprzez zmianę stylu życia.
Czynniki ryzyka, które sprzyjają powstaniu stanu zapalnego:
1. Uboga dieta - jest to dieta wysokokaloryczna, ale uboga w wartości odżywcze. Konsekwencją takiej diety jest otyłość i niedobór wielu witamin i składników mineralnych. Niedobory te powodują, że jesteśmy bardziej podatni na wszelkiego rodzaju nawracające infekcje, które mogą doprowadzić do chronicznego stanu zapalnego. Ponadto odkryto, że palmitynian - kwas tłuszczowy występujący w typowej wysokotłuszczowej diecie pobudza układ odpornościowy i powoduje rozpoczęcie stanu zapalnego. Palmitynian wpływa także na obniżenie wrażliwości komórek wątroby na insulinę - główną przyczynę cukrzycy typu 2.
Przeczytaj jeszcze "Konsekwencje niewłaściwej diety"
2. Zły stan jelita - nasze jelito stanowi pierwszą linię obrony przed agresorami z zewnątrz. Kiedy nasza prawidłowa flora bakteryjna jelita z jakichś powodów uległa zubożeniu i w jej miejscu zaczęły się namnażać niepożądane bakterie dochodzi do nagromadzenia toksyn i pobudzenia układu immunologicznego. Stan ten nazywany jest zespołem nieszczelnego jelita. Jego rozwojowi sprzyja dieta uboga w błonnik oraz obfita w tłuszcze i cukier. Objawami są zaparcia i nietolerancje pokarmowe.
3. Stres - zwiększa podatność na infekcje poprzez obniżenie naszej odporności na wirusy, bakterie i grzyby. Przez to może prowadzić do stanu zapalnego.
4. Otyłość - komórki tłuszczowe zwiększają reakcję stanu zapalnego. Dlatego siedzący tryb życia i wysokokaloryczna dieta prowadzą do chronicznego stanu zapalnego.
5. Nadmierne opalanie się - oparzenia słoneczne są niczym innym jak stresem wywołanym przez wolne rodniki.
6. Nadmierny wysiłek fizyczny - w procesie wytwarzania energii produkowane są też wolne rodniki. Dlatego zalecany jest umiarkowany wysiłek fizyczny, który w przeciwieństwie do intensywnego treningu może przedłużyć życie nawet o kilka lat.
Przeczytaj jeszcze "Bieg po zdrowie"