Wpisz szukane wyrażenie

poniedziałek, 14 maja 2012

Dieta śródziemnomorska


Cel diety:
Jest to w pełni zbilansowana dieta, która pomaga pozbyć się niechcianych kilogramów, przy okazji dbając o nasze serce i mózg, dodatkowo chroni nas także przed nowotworami i cukrzycą. Obniża poziom złego cholesterolu oraz ciśnienie krwi. Dieta ta jako jedna z nielicznych może być stosowana przez całe życie, nie ma żadnych przeciwwskazań do jej stosowania. 
Podobnie jak przy stosowaniu innych diet, to ile schudniemy zależy od ilości dostarczanych kalorii i czasu jaki poświęcamy na aktywność fizyczną. Aby stracić ok 4 kg w ciągu miesiąca nie należy spożywać więcej niż 40 g tłuszczu i 1200 kcal w ciągu dnia.

Opis diety:
Jest to dieta smaczna i bardzo różnorodna, dominują w niej warzywa i owoce, pieczywo pełnoziarniste, rośliny strączkowe, kasze i makarony, ryby, owoce morza oraz wiele ziół takich jak chociażby bazylia i oregano. Do potraw bardzo często dodawana jest cebula i czosnek, które mają właściwości antybakteryjne i obniżają ciśnienie krwi. W umiarkowanych ilościach można spożywać mięso drobiowe, jaja, sery, jogurty. Należy ograniczyć do minimum spożycie czerwonego mięsa. W diecie tej białko dostarczane jest głownie z produktów roślinnych, a węglowodany z owoców, warzyw i ziaren zbóż.
W tej diecie nie ma miejsca na tłuste sosy, zaprawiane tłustą śmietaną, mąką czy przygotowane na bazie majonezu. Zamiast tego stosuje się sosy oparte na oliwie z oliwek lub niskotłuszczowych jogurtach. 
Najlepiej całkowicie zrezygnować ze słodyczy i białego pieczywa, które są wysokokaloryczne a zawierają mało wartości odżywczych.

Zalecane produkty:
1. Warzywa i owoce
W jak największych ilościach, ograniczeniem jest tylko ilość zaplanowanych kalorii w ciągu dnia.

2. Rośliny strączkowe, kasze, makarony, ciemne pieczywo
Ze względu na kaloryczność nie należy ich jeść zbyt dużo w ciągu dnia. Zawsze łączyć je z warzywami.

3. Ryby i owoce morza
Kilka razy w tygodniu

4. Drób, jaja, nabiał
W umiarkowanych ilościach. Drób należy jeść bez skóry.

5. Orzechy, suszone owoce
Ze względu na dużą zawartość witamin i minerałów można sobie na nie od czasu do czasu pozwolić, ale należy pamiętać, że są wysokokaloryczne.

6. Wino wytrawne
Obniża poziom cholesterolu, jednak nie należy pić więcej niż 1 kieliszek do głównego posiłku.

Należy unikać czerwonego mięsa, tłustych wędlin, białego pieczywa i słodyczy, pełnego mleka i tłustych serów.
Najlepiej wybierać produkty świeże i jak najmniej przetworzone oraz pić dużo wody mineralnej.

Piramida żywienia diety śródziemnomorskiej