Sałatka z cykorią i
bakaliami
-
2 cykorie (ok. 250g)
-
20 dag wędzonej piersi z indyka ze skórą
-
1 duża pomarańcza (ok. 240g)
-
garść orzechów włoskich
-
garść rodzynek
-
1 łyżka majonezu niskokalorycznego, bez cholesterolu
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz, ewentualnie curry
Cykorię rwiemy na kawałki, pierś z indyka kroimy w paski, pomarańczę dzielimy na cząstki i układamy warstwowo. Polewamy sosem z majonezu, jogurtu i przypraw. Na końcu posypujemy rodzynkami i orzechami.
Ilość kcal
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
Cholesterol
|
|
łącznie
|
959 kcal
|
72,49 g
|
49,1 g
|
71,0 g
|
19,8 g
|
176,5 mg
|
w 100g
|
117 kcal
|
8,8 g
|
6,0 g
|
8,6 g
|
2,4 g
|
21,4 mg
|