Rodzaje diet
Archive
-
▼
2012
(30)
-
▼
maja
(19)
- Pasta brokułowa - duży brokuł (ok. 500g) -...
- Sałatka z cykorią i bakaliami - 2 cykorie (...
- Antynowotworowe właściwości warzyw kapustnych
- Dlaczego rafinowany cukier jest tak szkodliwy?
- Konsekwencje niewłaściwej diety
- Jak zadbać o wygląd swojego brzucha
- 10 rzeczy, które sabotuje Twoje odchudzanie
- Dieta Strażnicy Wagi - wartości punktowe wybranych...
- Zawartość błonnika[g] w 100g/ml produktu
- Po co nam błonnik?
- Dieta na płaski brzuch (flat belly)
- Dieta wegetariańska
- Dieta dr Ornisha
- Dieta Kliniki Mayo
- Dieta wolumetryczna (objętościowa)
- Dieta TLC (Terapia zmiany stylu życia)
- Dieta Strażnicy Wagi (Weight Watchers)
- Dieta śródziemnomorska
- Dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)
-
▼
maja
(19)
Wpisz szukane wyrażenie
środa, 16 maja 2012
Dieta wolumetryczna (objętościowa)
Cel diety
Jest to dieta odchudzająca, która zakłada spadek wagi o około 1 kilogram na tydzień. Poza tym dieta wolumetryczna jest dobrze zbilansowana pod względem wartości odżywczych. Z tego powodu jest korzystna dla układu krążenia - dzięki dużej ilości warzyw i owoców i zmniejszenia ilości nasyconych tłuszczów i soli pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Chroni również przed cukrzycą.
Opis diety
Założenia diety oparte są na fakcie, że niektóre produkty mają mniej kalorii niż inne, przez co można zjeść ich więcej. Produktu niskokaloryczne, ale mające przy tym dużą objętość dostarczają niewielkiej ilości kalorii, dlatego chudniemy, ale nie czujemy przy tym głodu.
Najważniejszą rolę w tej diecie odgrywają produkty bogate w wodę. Zwiększa ona objętość produktu bez podnoszenia jego kaloryczności, np. zupy zawierają ok 80-95% wody, warzywa i owoce 80-95%, jogurt 75%.
Dieta ta opiera się głównie na konkretnych zasadach żywieniowych, ale zalecany jest także półgodzinny spacer kilka razy w tygodniu. Na pewno będzie to pomocne, aby szybciej pozbyć się niechcianych kilogramów.
Zalecane produkty
Produkty podzielone są na 4 grupy:
1. Produkty o bardzo małej kaloryczności (owoce i warzywa, beztłuszczowe mleko, zupy na bulionie warzywnym)
2. Produkty niskokaloryczne (owoce i warzywa o wyższej kaloryczności, produkty zbożowe, płatki śniadaniowe, chude mięsa, rośliny strączkowe, potrawy niskotłuszczowe)
3. Produkty średniokaloryczne (mięso, sery, pizza, frytki, sosy sałatkowe, chleb, lody, ciasta)
4. Produkty wysokotłuszczowe (krakersy, chipsy, cukierki czekoladowe, orzechy, masło, olej)
Bez ograniczeń można jeść produkty z grupy 1 i 2. Należy uważać na produkty z grupy 3 i spożywać je w umiarkowanych ilościach. Grupy 4 należy unikać i ograniczyć spożywanie tych produktów do minimum.