Wpisz szukane wyrażenie

środa, 30 maja 2012


Pasta brokułowa


- duży brokuł (ok. 500g)
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu niskokalorycznego, bez cholesterolu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz, ząbek czosnku

Brokuł wrzucamy do gorącej wody i krótko gotujemy. Jajka gotujemy, ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Brokuł drobno siekamy, łączymy z jajkami, dodajemy majonez, jogurt, posiekany czosnek i przyprawiamy.



Ilość kcal
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Cholesterol
łącznie
590 kcal
38,4 g
32,2 g
42,8 g
17,1 g
851,3 mg
w  100g
78 kcal
5,1 g
4,3 g
5,7 g
2,3 g
113,5 mg


Brokuły mają działanie antynowotworowe, dlatego warto włączyć je do swojej diety razem z innymi warzywami o podobnym działaniu.  
Większość substancji o działaniu przeciwrakowym w brokułach jest lotna i podczas gotowania w otwartym naczyniu ulatnia się. Dlatego należy pamiętać, aby brokuły gotować jak najkrócej. 
Więcej o antynowotworowych właściwościach warzyw kapustnych przeczytasz tutaj.