Pasta brokułowa
-
duży brokuł (ok. 500g)
-
4 jajka
-
1 łyżka majonezu niskokalorycznego, bez cholesterolu
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
sól, pieprz, ząbek czosnku
Brokuł
wrzucamy do gorącej wody i krótko gotujemy. Jajka gotujemy, ścieramy na tarce
lub drobno kroimy. Brokuł drobno siekamy, łączymy z jajkami, dodajemy majonez,
jogurt, posiekany czosnek i przyprawiamy.
Ilość kcal
|
Białko
|
Tłuszcz
|
Węglowodany
|
Błonnik
|
Cholesterol
|
|
łącznie
|
590 kcal
|
38,4 g
|
32,2 g
|
42,8 g
|
17,1 g
|
851,3 mg
|
w 100g
|
78 kcal
|
5,1 g
|
4,3 g
|
5,7 g
|
2,3 g
|
113,5 mg
|
Brokuły mają działanie antynowotworowe, dlatego warto włączyć je do swojej diety razem z innymi warzywami o podobnym działaniu.
Większość substancji o działaniu przeciwrakowym w brokułach jest lotna i podczas gotowania w otwartym naczyniu ulatnia się. Dlatego należy pamiętać, aby brokuły gotować jak najkrócej.
Więcej o antynowotworowych właściwościach warzyw kapustnych przeczytasz tutaj.